verbindende zichtlijn

Woning C.-G.

verbindende zichtlijn

Interieur
LANAKEN 2020

Verbouwing van open ééngezinswoning C.-G.

Woning C.-G.
Woning C.-G.
Woning C.-G.
Woning C.-G.
Woning C.-G.
Woning C.-G.
Woning C.-G.

Revolutie van gesloten fermette naar ruimtelijke leefomgeving

In dit renovatieproject gaven we een gesloten fermette een upgrade naar een eigentijdse en open woning. De inkomzone had een donkere beleving, vanuit de keuken was er geen directe relatie met de tuin en de slaapkamers onder het dak gaven een krap gevoel. 

Met het toevoegen van een open volume aan de achtergevel brachten we licht, ruimtelijkheid en bijkomende leefruimte. Het nieuwbouwvolume biedt ruimte voor een overdekt terras grenzend aan de keuken en eetruimte en een nieuwe slaapkamer, badkamer en carport. Het verplaatsen van de bestaande slaapkamer en badkamer naar het uitbreidingsvolume maakt ruimte vrij om binnen de bestaande contouren een berging en secundaire inkom te voorzien. Verder voorziet de bouwkundige ingreep in een langgerekte dakkapel op de verdieping om zo meer licht en ruimte te brengen in de kinderkamers. Die kregen een aanvulling met een eigen bureauruimte en dressing en een gedeelde natte cel. Op de benedenverdieping kregen de inkomhal en zitruimte meer licht dankzij het vergroten van de gevelopeningen. Om de woning een frissere aanblik te geven, werd het volledige gebouw gekaleid en kreeg het een accent in breuksteen.

 

Verbindende zichtlijn

Het raakvlak tussen bestaand en nieuw is opgevat als een langgerekte circulatie- en zichtas die van oost naar west door de volledige woning loopt. De bewoners circuleren nu bij manier van spreken langs het raam, wat rust brengt in de leefruimtes zelf. Deze as gaat via een als gang opgevatte dressing over in de ouderlijke slaapkamer. Die overgang verzekert de slaapkamer van geborgenheid en privacy ten opzichte van de leefruimtes. Samen met de berging, de zij-inkom en bureauruimte vormt de dressing een buffer tussen de leefruimtes en nachtzone.

 

Natuurlijk karakter

Natuursteen en hout bepalen de toon in het interieur. Het accent in natuursteen brengt eenheid tussen exterieur en interieur. Het hout speelt de hoofdrol. Het biedt een warm accent voor de natuursteenwanden en de gepolierde betonvloeren. Het kreeg ook verschillende verschijningsvormen: in een verticale lamellenstructuur voor de centrale box in de woning of als grote vlakken voor de kasten en tabletten. Het boxvolume is overigens veelzijdig, het bevat een haard en de deur naar de keldertrap is er ook in weggewerkt.