Trap als bindend en scheidend element
Trap als bindend en scheidend element
Ontwerp en realisatie open ééngezinswoning C.
Landschap, terrein en oriëntatie komen mooi samen in deze vrijstaande gezinswoning. Een 3,5m hoog talud had een beeldbepalende invloed op het ontwerp. Het mooie uitzicht op de omgeving inspireerde ons ertoe het typische bouwprogramma om te keren en de leefruimtes naar de verdieping te brengen en de slaapkamers, badkamers en de garage op straatniveau te plaatsen. Dankzij een splitlevelconcept zijn deze functies intern toch sterk aan elkaar gelinkt.
Dubbele tweedeling
Daar waar de functies voor een verticale opdeling zorgen, maakt een centrale trappartij ook een horizontale tweedeling in het woningontwerp. De trap scheidt letterlijk de leefruimtes van de ondergeschikte functies.
De trap brengt de bezoeker naar een overdekte inkom op de eerste verdieping waar hij toegang krijgt tot de leefruimte. Deze ruimte neemt de volledige breedte van de woning aan de tuinzijde in.
Panoramisch uitzicht
Een berging scheidt de leefruimte van de keuken aan de straatzijde. De scheiding tussen de kookruimte en leefruimte is logisch. De keuken geniet immers van een heel eigen belevingswereld. Een grote glaspartij biedt een mooie uitkijk op het groengebied aan de overzijde van de straat. Tegelijkertijd geeft ze toegang tot een ommuurd terras. Samen met de hogere ligging genieten de bewoners op dit terras in alle rust en privacy van het panoramische uitzicht.
Centraal schakelpunt
De slaapvertrekken van de ouders en kinderen zijn boven elkaar geplaatst, zo genieten ze ook van privacy ten opzichte van elkaar. De splitlevelwerking zorgt toch voor een ruimtelijke link.
De bordestrap vormt het centrale schakelpunt in de woning. Om het belang van die functie kracht bij te zetten, maakten we hier een insnijding in de zijgevel. Zo baadt de trap in het daglicht.